flag flag

История

Тези сандали идват от Йерусалим.

Семейната фабрика, в която са изработени не е в града, а 30 км на юг, в Хеброн, но ние ще ги срещнем в Йерусалим. Един от най-старите градове, свещен за всички вярващи - християни, мюсюлмани и юдеи, наричан още "небесния град". Град, който през 6000 годишната си история многократно е обсаждан, разрушаван, завладяван и отвоюван, преминавайки в ръцете на асирийци, египтяни, азиатци, римляни, перси, византийци, кръстоносци и араби, всички оставили по нещо в облика му.

Нека направим една малка разходка из стария град, който е ограден с висока крепостна стена и има 7 порти. Ние ще влезнем през Jaffa Gate. Прекрачвайки прага на портата, сякаш цялата история на града лъха от каменните му стени и ни връща в миналото. Вървим по старинната улица и съвсем скоро отстрани започват да се нижат малки дюкянчета с разноцветни и антикварни стоки. Колкото по-навътре навлизаме, толкова по-истинско и интересно става, докато съвсем забравим, че сме в 21 век. Търговците ни подканват ту от ляво, ту от дясно да влезнем да разгледаме стоката. Стигаме до кръстопът, на който се срещат четирите квартала на града – християнски, арменски, мюсюлмански и еврейски. Оглеждаме се и ето ги – там са нашите сандали.

Стоят и ни чакат. Ухаят на кожа. Толкова много модели, че не можем да си изберем. Едни напомнят библейските истории, други ни изпращат из приказките на Шехерезада, трети просто ни правят част от мястото, на което сме. След много чудене и маене, обуваме някой модел и те така залепват за краката ни, че просто не искаме да ги събуем и продължаваме по нашия път, чувствайки се някакси по-леки и по–различни.

Изработени на ръка от естествена кожа. Плод на дългогодишния опит на майсторите-обущари от региона - те са красиви, дълготрайни и удобни. По тези земи сандалите се носят почти целогодишно, затова се обръща изключително внимание на качеството и удобството. Подходящи за всички възрасти и всякакви облекла. Носени в древността от мъдреци и търговци, пастири и пророци, но модерни и до днес.Това са те!

Сандалите на Времето. От стените на Йерусалим до вашите крака :)

С пожелание да ви заведат там и да се докоснете до вълнуващата атмосфера на този град!